Handgemaakte sieraden naar uw wens     Cadeau t.w.v. €4,95 bij besteding vanaf €50,-     Sieraden met  paardentanden en kiezen     Géén verzendkosten binnen Nederland

Waar komt het woord Karaat vandaan?

In de wereld van de sieraden heeft het woord Karaat twee betekenissen. Ze hebben duidelijk iets met elkaar te maken.
 

Voor het aangeven van het gewicht van edelstenen wordt het als de eenheid van massa gebruikt. De afkorting daarvoor is CD. In het dagelijkse leven kennen we de kilogram als de eenheid van massa. Net zoals de eenheid gram is de eenheid karaat een afgeleide van de kilogram.
Voor het aangeven van de hoeveelheid goud in legeringen wordt het als eenheid van gehalte gebruikt.

 

Edelstenen en edele metalen waren vroeger ook al kostbaar. Bovendien was het gewicht (de massa) altijd erg laag. Tegenwoordig kunnen we weegschalen eiken. Dat kon destijds niet. Om te voorkomen dat er met de meting van het gewicht werd gesjoemeld had men dus gewichtjes van gelijk gewicht nodig. Men had ontdekt dat de zaadjes van de johannesbroodboom allemaal hetzelfde gewicht hebben. Deze zaadjes werden dan ook in verschillende landen gebruikt om het gewicht van edelstenen te meten. Deze zaadjes (vrucht van de johannesbroodboom) worden in het Grieks ‘Keratia’ genoemd. Via de Arabische en Italiaanse taal is dat woord in het Nederlands terechtgekomen en verbasterd tot Karaat.
Uiteraard is het gewicht van deze zaadjes niet exact gelijk. Het metrische karaat daarom in 1907 vastgesteld op 200 milligram. Vaak hebben edelstenen een nog lager gewicht. Om dat op te lossen wordt het karaat verdeeld in 100 punten en altijd weergegeven in twee decimalen. Het gewicht van een edelsteen is of 0,16 karaat of 16 punt.

 

Wat betekent het woord karaat in goud?
 

In sieraden wordt goud meestal als legering gebruikt. Dat betekent dat goud niet in zuivere vorm wordt gebruikt. Daarvoor is het kostbare goud te zacht. De kostbare sieraden gaan dan te snel kapot. Een legering is een mix van metalen met één hoofdmetaal. De andere metalen worden bijzetmetalen genoemd. Dit geldt voor alle kleuren goud. Het woord karaat geeft aan hoeveel zuiver goud een legering bevat. Eén karaat is één 24e deel zuiver goud. Dat betekent dat 24 karaat zuiver goud is, 12 karaat 50% goud en 18 karaat 75% goud.

In Nederland is wettelijk bepaald dat een legering van 14 karaat (58,5% goud) nog als goud benoemd mag worden. Alle legeringen met een lager gehalte mogen deze naam niet dragen. In Nederland meeste gouden sieraden van goud zijn van 14 karaat goud gemaakt. In de webshop vindt je verschillende sieraden waar goud in is verwerkt. Je kan ook zoeken op het woord goud of karaat.