Handgemaakte sieraden naar uw wens     Cadeau t.w.v. €4,95 bij besteding vanaf €50,-     Sieraden met  paardentanden en kiezen     Géén verzendkosten binnen Nederland
04 april 2020

 

Nog meer over parels


 

In mijn blog van 9 februari jl. heb ik wat verteld over parels. Er valt nog véél meer over te vertellen.
Zoals je hebt kunnen lezen worden nagenoeg alle parels tegenwoordig gecultiveerd. Daarom zijn er tegenwoordig veel parels te koop. Het valt op dat er toch best grote verschillen zijn in de prijs. Waar komt dat door en waar moet je op letten als je parels koopt?

 

 

Waardebepaling

Parels zijn er in verschillende vormen, maten en kleuren. Wat bepaalt de kwaliteit en de waarde van een parel? Hiervoor zijn 6 kenmerken van belang.

 

Luster

Eerst kijken we naar de ‘Luster’ ofwel de glans van een parel. De manier waarop het licht reflecteert op het pareloppervlak is de glans. Door de structuur van het parelmoer reflecteert het licht niet alleen op het oppervlak maar dringt het ook het oppervlak binnen en lijkt het te reflecteren van onderliggende parelmoerlagen. Dit is het luster. De helderheid en het weerkaatsen en ‘uitstralen’ van het licht bepalen de kwaliteit van een parel. Voor een goede kwaliteit zijn sterke lagen parelmoer nodig. Dan is een parel glimmend en vertoont het reflecties terwijl een parel van mindere kwaliteit een zwakke glans heeft die er zelfs melkachtig uitziet. De kweeklocatie, de gezondheid van het schelpdier waarin de parel groeit, de teeltduur, de omgeving en het soort schelpdier zijn van invloed op de kwaliteit.

 

Kleur

Zoals gezegd komen parels in veel kleurschakeringen voor. Soms worden ze geverfd (vaak zijn dat de zwarte parels) maar over het algemeen vertonen ze hun natuurlijke kleur. De kleur wordt bepaald door het ras van het schelpdier en van het donorweefsel. De kleur is ook een resultaat van Zoal externe invloeden. Denk daarbij aan het dieet van het schelpdier, de watertemperatuur en de omgeving.

 
De kleur van een parel bestaat uit drie elementen.
*. Lichaamskleur. Dit is de dominante tint van een parel oftewel de kleur die je ziet als je naar de parel kijkt.
* Boventoon. Soms zie je een tweede kleur als je een parel kantelt. Dat is een doorzichtige kleur die over de parel ligt. Niet elke parel heeft een boventoon.
* Luster. Soms lijkt het alsof je een regenboog ziet als je naar een parel kijkt. Niet elke parel heeft deze magische regenboog.

Sommige kleuren worden meer gewaardeerd dan andere maar kleur is en blijft een persoonlijke smaak. Daarom bepaalt kleur niet de kwaliteit van een parel.

 

Parelmoer

Parelmoer is het organische materiaal waarmee het schelpdier zichzelf beschermt tegen ‘vervuiling’ zoals implantaten. Dit mooie iriserende materiaal is hetzelfde als de binnenkant van de schelp. De kwaliteit van een zoutwaterparel wordt ook gekenmerkt door de dikte van dit parelmoer. Voor zoetwaterparels is dit niet van belang omdat ze geen kern hebben en dus volledig uit parelmoer bestaan.
Op het oog kan je de exacte dikte niet bepalen. Dat kan alleen door de parel in twee delen te zagen (liefst niet!) of door er een röntgenfoto van te maken. Verder kan je het zien door voorzicht een gat in de parel te boren. Vaak is dat toch al wel de bedoeling om het te verwerken in een sieraad. Als je de kern kan zien is de laag parelmoer dun, melkachtig en zonder glans.
De dikte van het parelmoer wordt ook bepaald door de duur waarop de parel in de oester blijft. Hoe langer, hoe dikker. Daar zit echter ook een risico aan. Als een parel langer in een oester groeit is de kans op vlekken of misvormde parels ook groter wat weer een negatieve invloed kan hebben op de kwaliteit en dus op de waarde van de parel.

 

Vorm

Het silhouet van een parel bepaalt de vorm. Voor de bepaling van de waarde zijn er drie categorieën; bolvorming, symmetrisch en barok. Er zijn ook andere vormen. Die worden bij de parel beschreven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een muntvorm, stokvorm, knoopvorm enzovoorts. Duidelijk is wel dat hoe ronder en symmetrisch een parel is, hoe waardevoller de parel is. Dat wil niet zetten dat een barokke parel met een zeer onregelmatige vorm en ongelijk oppervlak niet aantrekkelijk kan zijn. Barokke parels kunnen een prachtige glans, luster en kleur hebben.
Ook de vorm is afhankelijk van de reeds genoemde factoren zoals de duur dat de parel in het schelpdier groeit, het klimaat en de voedingsstoffen in de omgeving waarin het schelpdier leeft. Hier komt de vorm van de kern nog bij.
Een perfect ronde parel is zeldzaam. Ook bij een langer verblijf in het schelpdier is de kans tot een onregelmatige vorm groter. Zelfs als de kern perfect rond is.

Oppervlak

Ook het oppervlak van de parel is van invloed op de kwaliteit en dus de waarde. Een glad oppervlak zonder oneffenheden verhoogt de waarde. Ook dit is zeldzaam omdat parels, ook al worden ze gekweekt, in het ‘wild’ groeien in een ‘wild’ schelpdier. De natuur laat bijna altijd zijn sporen na. Deze oneffenheden worden ook wel gezien als unieke kenmerken voor de parels. Het is ook een teken dat het om een echte parel gaat i.p.v. om een imitatie. Het is echter wel zo dat grote of vele imperfecties de waarde verlagen, de duurzaamheid en de parelglans negatief beïnvloeden


 

Daarnaast kan het oppervlak worden beoordeeld op een egale kleur. Er kunnen bijvoorbeeld vlekken in de kleur voorkomen. Hoe minder vlekken hoe beter de kleur. Het is wel duidelijk dat een ‘perfecte’ parel uiterst zeldzaam en waarde vol is. Bepaalde eigenschappen zijn bij de beoordeling ondergeschikt aan andere eigenschappen. Voor een grote parel is een voortreffelijke glans belangrijker dan een kleine oneffenheid aan het oppervlak.

Afmeting

Tenslotte is ook de afmeting van de parel van invloed op de waarde. Grotere parels komen simpelweg minder voor. Bij parels met vergelijkbare eigenschappen zijn de grotere parels van grotere waarde. De diameter bepaalt de grootte van de parel. Deze wordt weergegeven in millimeters. Als het verschil tussen twee vergelijkbare parels slechts één millimeter is kan dat voor een waarde toename van 200% zorgen.

Ook hierbij zijn de inmiddels bekende factoren van invloed op de grootte. Naast de grootte en de gezondheid van het schelpdier is ook de soort van het schelpdier van invloed. De ene soort produceert een grotere parel dan de andere soort.

Echt of imitatie?

Wetende dat de waarde van een parel nog steeds aanzienlijk kan zijn is het natuurlijk van belang om te weten of parels echt zijn of niet. Als je parels bij een juwelier of een goudsmid koopt mag je ervan uit gaan dat je daadwerkelijk krijgt wat je koopt. Kom je echter via een andere weg parels tegen dan kan je zelf testen of ze echt zijn.
Door de opbouw van het parelmoer van een echte parel voelt het oppervlak ruw aan. Dat kan je niet met je vingers voelen. Dat voel je met je tanden. Wrijf een echte parel voorzichtig langs één van je tanden en het wordt je duidelijk. Een imitatieparel voelt heel glad aan.
Daarnaast voelen echte parels kouder aan dan nepparels.
Als laatste voel je het gewicht. Als je een snoer imitatieparels in je handen hebt lijkt het alsof ze amper wat wegen. Echte parels leggen echter wel wat gewicht in de schaal.



Rondgeknoopte armband met grijze cultive parelstjes en zilver.

Reacties
Frits Nolles - 28 augustus 2023
Gerard, om je vraag te kunnen beantwoorden is het zinvol een beschrijving te geven van het collier en uiteraard het liefst door een foto. De grootte alsook de kleur zijn van belang. Zijn de parels onderling enkel danwel dubbel geknoopt door zijdendraad? De lengte van de ketting en/of het aantal parels waaruit het collier bestaat. U begrijpt dat deze gegevens de hoogte van de verzekering bepaald.
Groet, Frits R.A. Nolles (fnollesgmail.com)


Gerard van Rijsewijk - 11 april 2023
Goedendag, wij hebben een parelsnoer geërfd, wij willen graag weten voor wat voor een waarde wij deze moeten verzekeren.


Reactie schrijven op Wat is een parel waard?